Fără categorie

Magneziu 1

Magneziul este un mineral important pentru corp, fiindcă joacă un rol cheie în peste 300 de reacții metabolice care au loc în organismul nostru. Dar acesta nu îl produce, deci, e necesar să îl luăm din alimentație pentru a evita carențele. Lipsa acestui mineral din organism se manifestă prin stres, crampe musculare, iritabilitate și tristețe, pleoape care se zbat, dificultăți de dormire, dureri, sentimentul de oboseală, dureri premenstruale etc. Doza zilnică necesară este de 300-400 mg pentru un adult.


De ce este necesar să consumăm alimente care conțin magneziu? Ce rol are acesta în organism?

  • Magneziul participă în corp la sute de reacții biochimice și are un rol major la nivel muscular, nervos și cardiac. De cât magneziu are nevoie organismul? Aproximativ 60% din magneziul aflat în organism se regăsește în oase, restul fiind aflat în țesuturile organismului și numai aproximativ 1% se regăsește în sânge.
  • Care este rolul magneziului în organism În corpul nostru se găsesc aproximativ 25 de grame de magneziu, între 50% și 60% din această cantitate se află în oase, în timp ce restul se află la nivelul mușchilor, al țesuturilor moi și în sânge. Fiecare celulă din corp conține magneziu și are nevoie de el pentru a funcționa.
  • Printre procesele în care este implicat magneziul se numără sinteza proteinelor, controlul glicemiei și prevenirea aritmiilor cardiace. Magneziul e bun la diabet – Prin acțiunea pe care o are în procesul de metabolizare a glucozei, magneziul contribuie la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge și are un rol însemnat în prevenirea diabetului zaharat sau în menținerea sub control a bolii.
  • Magneziul îmbunătățește digestia – Magneziul acționează asupra mușchilor din interiorul aparatului digestiv, astfel încât are o acțiune directă asupra digestiei. Magneziul ajută în ameliorarea tranzitului lent și în combaterea constipației. Magneziul este direct în formarea oaselor. Datorită rolului pe care îl are la nivelul sistemului osos, magneziul ajută la ameliorarea simptomelor osteoporozei.
  • Totodată, magneziul are un aport considerabil și în: Terapia adjuvantă a stărilor depresive Creșterea rezistenței fizice Combaterea inflamațiilor Prevenirea migrenelor

Lipsă de magneziu.
Simptome ale lispei de magneziu în organsim Printre simptomele carenței de magneziu se numără: Oboseală, extenuare chiar dacă pacientul se odihnește suficient, stări de leșin Anxietate, depresie Nervozitate, irascibilitate Crampe musculare, tremor, zvâcniri (spasme) musculare Dureri de cap Palpitații, aritmie Tensiune arterială crescută Dificultăți de respirație Pierderea poftei de mâncare, greață Dereglări digestive – diaree, constipație.

De ce ai lipsă de magneziu în organism Alimentația este un factor crucial când vine vorba despre nivelul de minerale din organismul nostru. Astfel, o dietă ce are la bază alimente hiper-procesate și o dietă săracă în legume și verdețuri poate duce la o lipsă acută de magneziu (și nu numai). Alți factori de risc pentru lipsa de magneziu: Fumatul, consumul excesiv de alcool Stres Lipsa odihnei Afecțiuni gastro-intestinale – boala celiacă, boala Chron Afecțiuni renale Afecțiuni ale ficatului Pancreatita Diabet Utilizarea de purgative, diuretice și laxative.

Lasă un răspuns