Nutriție, Stil de viață

BENEFICIILE GHIMBIRULUI

Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit popular si „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale. Rizomul (rădăcina) de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată, atingând până la 5-6 centimetri în lungime. Ghimbirul e deosebit de prețuit în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh etc. În fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenya, se consumă o așa-zisă „bere” din ghimbir (ginger beer), care de fapt este o băutură ne-alcoolica, răcoritoare.

Acesta se poate găsi pe piață în stare proaspătă, măcinat, sub formă de ghimbir capsule sau ulei esențial de ghimbir. Așadar, ai la îndemână mai multe variante prin care îl poți consuma.

Beneficiile acestei plante sunt binecunoscute și apreciate, ghimbirul fiind folosit de mii de ani ca remediu natural, datorită proprietăților sale medicinale. Vechile texte chineze, romane, grecești, arabe și sanscrite menționează utilizarea rădăcinii de ghimbir pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării.

– antiinflamator natural;

– ajută la creșterea motilității intestinale;

– benefic în tratarea diareei.

Cercetările efectuate de specialiști încep să scoată la lumina multitudinea de beneficii ale ghimbirului. De la combaterea infecțiilor, până la scăderea colesterolului și pierderea kilogramelor în plus, este clar că adăugarea rădăcinii de ghimbir în dieta ta zilnica va avea un efect benefic asupra sănătății.

Compoziția nutrițională a ghimbirului

Ghimbirul conține o gama diversă de vitamine și minerale importante. Acesta conține, de asemenea, gingerol, un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice, care au fost asociate cu multe beneficii unice pentru sănătate.

100 de grame de ghimbir crud conțin aproximativ:

  • 80 calorii
  • 17,8g  carbohidrați
  • 1,8g proteine
  • 0,7g grăsimi
  • 2g de fibre
  • 415mg potasiu (12% din necesarul zilnic)
  • 0,2mg cupru (11% din necesarul zilnic)
  • 0,2mg mangan (11% din necesarul zilnic)
  • 43mg magneziu (11% din necesarul zilnic)
  • 5mg de vitamina C (8% din necesarul zilnic)
  • 0,2mg vitamina B6 (8% din necesarul zilnic)
  • 0,7mg niacin (4% din necesarul zilnic)
  • 34mg fosfor (3% din necesarul zilnic)
  • 0,6mg fier (3% din necesarul zilnic)

În plus față de nutrienții enumerați mai sus, ghimbirul conține, de asemenea, o cantitate mică de calciu, zinc, acid pantotenic, riboflavină și tiamină.

Totuși, majoritatea oamenilor consumă o porție foarte mica de ghimbir, așadar, acesta ar trebui combinat cu o varietate de alimente bogate în substanțe nutritive pentru a satisface necesarul zilnic de micronutrienți.

Lasă un răspuns