Se spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță, fapt ce este cât se poate de adevărat. Deși fructele și legumele tind să nu ocupe un prim loc în alimentația noastră, consumul regulat și echilibrat ajută organismul să fie sănătos și să lupte împotriva factorilor nocivi.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a 5 fructe și legume pe zi pentru a diminua riscul dezvoltării anumitor probleme de sănătate, precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer.
Nutriţionisţii ne recomandă să consumăm, de preferinţă, fructele şi legumele în sezon. Nu e uşor de ştiut, dat fiind că acum le găseşti tot timpul anului. Noi îţi spunem când apar fructele şi legumele pentru fiecare anotimp. Nu de alta, dar savoarea lor e diferită dacă le culegi pe cele coapte la soare.
Primăvara: martie , aprilie , mai
Fructe: portocale, lămâi, avocado, grapefruit, banane, papaya, mango
Legume: sparanghel, anghinare, ridichi, salată verde, ceapă verde, verdețuri, rucola, cartofi noi, mazăre, broccoli, conopidă, dovlecei, spanac
Vara: iunie, iulie, august
Fructe: cireșe, pepene roșu și galben, capșune, mure, agrișe, coacăze negre și roșii, caise, kiwi, piersici, zmeură, mere
Legume: fasole verde, mazăre, ceapă, morcovi moi, conopidă, sparanghel, castraveți, dovlecei, cartofi noi, broccoli, roșii, țelină, ardei, vinete, porumb, varză
Toamna: septembrie, octombrie, noiembrie
Fructe: mere, pere, gutui, prune, struguri, smochine, lămâi, portocale
Legume: vinete, castraveţi, conopidă, fenicul, ardei, dovleac, roşii, cartofi, ceapă, ţelină, morcovi, păstârnac, varză
Iarna: decembrie, ianuarie, februarie
Fructe: portocale, mandarine, clementine, grapefruit, banane, lămâi, ananas, avocado, rodii
Legume: sfeclă roşie, varză, varză de Bruxelles, cartofi, gulii, fenicul, ceapă uscată, fasole, ţelină rădăcină, usturoi