Despre suplimente
Toate revistele, și multe site-uri de culturism sunt deținute de către companii de suplimente nutritive. Evident, interesul lor este să te facă să le cumperi cât mai multe produse. Îți promit marea cu sarea, dar majoritatea sunt inutile.
Ajungi să dai o grămadă de bani și să nu obții niciun efect notabil, când ai putea să îi cheltui mult mai eficient pe alimente de calitate.
Mai vezi câte un produs frumos ambalat și ținut în mâna de un model de fitness. Impresia lăsată e că acel produs e exact ce-ți lipsește, de aia ei arată perfect și tu nu. Te fac să crezi că aia e pastila magică de care ai nevoie.
Marea problema e că uiți de alimentație și te bazezi pe ele. Când ar trebui să fie invers. Adică să te bazezi pe alimentație și să completezi cu ele.
Ce alegem din grămada de suplimente de pe piață? De care avem cu adevarat nevoie ?
1.Proteine din zer
Dupa cum probabil știi, pentru a construi masa musculară ai nevoie de proteine. Pentru că mergi la sală, te antrenezi cu greutăți și scopul tău e să-ți mărești masa musculară, ai nevoie zilnic de o cantitate mai mare de proteine decât o persoană sedentară.
Cantitatea optimă de proteine pentru creșterea masei musculare este in jur de 2g/kg. Dacă ai 80kg îți rezultă 160g. E destul de greu să ți le iei pe toate doar din alimentație. Aici îți vin în ajutor suplimentele, să-ți completeze ce nu poți lua din mâncare.
Proteinele din zer sunt de departe cele mai eficiente surse pe care le avem la dispoziție. Sunt proteine complete (conțin toți aminoacizii esențiali), se digeră instant și au o absorpție rapidă în sânge.
2.Creatina monohidrat
Numeroase studii au fost făcute pe creatină și toate au dovedit că într-adevăr dă rezultate pentru performanțe sportive.
Odată ajunsă în mușchi, creatina aduce cu ea apă și crește nivelul de ATP (ATP este o moleculă în care se stochează energie, pe care o dă mușchiului pentru a se contracta). Astfel ai o forță mai mare, poți ridica greutăți mai mari, poți face mai multe repetari. Ceea ce înseamnă câștiguri musculare.
3.Acizi grasi: omega 3 / fish oil
Corpul uman are nevoie de grăsimi pentru a rămâne sănătos și puternic. Diferite tipuri de grăsimi sunt sintetizate diferit în corp. Se zice că grăsimile saturate și grăsimile trans sunt rele.
Nu le-aș numi pe cele saturate ca fiind rele decât în cantități total nepotrivite, dar asta e un alt subiect.
Cert e că grasimile nesaturate au beneficii esențiale pentru organsim: întărirea sistemului imunitar, menținerea sănătății inimii, reglarea colesterolului și a trigliceridelor, îmbunătățirea aspectului părului și al pielii, reglarea secreției hormonilor, creșterea ratei metabolice, susținerea creșterii musculare.
4.Multivitamine și minerale
Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru funcționarea organismului, atât la nivel fizic cât și la nivel psihic. Oase, dinți, țesuturi, piele, sânge, mușchi, celule nervoase…toate acestea au nevoie de ele.
Împreună sunt numiți micronutrienți și acționează în transmiterea impulsurilor nervoase, contracția mușchilor, secreția hormonilor, asimilarea nutrienților, digestie și sunt sigur că mai au multe roluri pe lângă. Îți poți da seama din asta că e important să nu ai carențe când vine vorba de așa ceva.
Suplimentele sunt de mare ajutor, dar nu le pune înaintea unei alimentații corecte. Nu există pilule magice, decât dacă ești pe steroizi eventual, dar chiar și atunci trebuie să muncești la fel de tare și să mănânci la fel de corect.
În cantități normale și dacă ești sănătos nu au efecte negative. Nu te umfli de la ele, nu ți se lasă mușchii după ce încetezi să le folosești și nici nu o să ai probleme cu ficatul sau cu rinichii. Poți să le consumi liniștit.