Antrenament, Stil de viață

IMPORTANȚA STRETCHING-ULUI

Stretchingul nu ar trebui considerat un exercițiu de încălzire în antrenament, pentru că, vă puteți accidenta, datorită faptului că mușchii nu sunt pregătiți suficient pentru a suporta tensiunea.

După exerciții cardio sau antrenament de forță este recomandat să întindeți controlat fiecare grupă musculară, menținând fiecare poziție de stretching între 10 și 20 de secunde. Mențineți punctul de întindere în tensiune, dar nu atât de mult încât să simiți durere. Este important să faceți stretching după fiecare activitate fizică.

Când mușchii execută un exercițiu, ca rezultat, aceștia se îngustează și se încordează, iar fibra musculară se scurtează. Întinderea mușchilor ajută la refacerea lor și la îmbunătățirea flexibilității.

Când aveți antrenament de fortă, puteți să faceți ușoare mișcări de stretching după fiecare set de exerciții, pentru a crește circulația sanguina în grupa musculară respectivă, ceea ce duce la reducerea contracturilor musculare după antrenament și evitarea accidentărilor.

Stretchingul este o parte integrantă a unui antrenament corect și eficient. Importanța lui a devenit clară în ultimele decenii ale secolului trecut, când diverși specialiști din domeniul sportiv au remarcat beneficiile incontestabile ale relaxării musculare după antrenament. 

Mișcările de tip stretching trebuie efectuate mereu după ce corpul este încălzit corespunzător, niciodată nu se execută mișcări de streching la începutul antrenamentului. În timpul unui antrenament de forță, în care folosim greutăți mari pentru a genera hipertrofie, adică o creștere în volum și masă a mușchilor, stresăm foarte mult musculatura într-un sens pozitiv.

Energia pe care o consumăm vine din niște arderi interne, de obicei ale glicogenului muscular. Ca la orice ardere, există o eliberare de energie dar și o eliminare de reziduuri, toxine ce se acumulează în mușchi. 

Mișcările de stretching permit vascularizarea corespunzătoare a zonei, iar sângele prin proprietățile sale va prelua acele toxine și le va evacua, hrănind simultan zona cu proteine atât de necesare dezvoltării musculare. Un alt beneficiu al stretchingului este refacerea elasticității si alungirii fibrei musculare.

La un antrenament de forță, în special la cele cu greutăți mari, fibra musculară are tendința de a se scurta și a deveni mai rigidă. Lipsa strechingului după antrenamentele de forță, în timp duce la o mobilitate redusa a întregului sistem osos și muscular. Întinde doar mușchii pe care i-ai lucrat în ziua respectivă pentru a evita eventualele accidentări.

Stretchingul pe un mușchi neîncălzit este asemănător cu întinderea unei bande elastice ţinută în frigider: se rupe uşor. Menţine fiecare poziţie de stretching pentru 10 secunde, apoi schimbă.

Pe măsură ce avansezi, poţi încerca 20, 30 sau chiar 60 de secunde în fiecare poziţie.

Lasă un răspuns