Antrenament, Stil de viață

Pauza la sală

Oricât de dedicat ai fi sportului, mai devreme sau mai târziu tot se va întâmpla: o să lipsești de la sală pentru o perioadă mai lungă și o să dai vina pe vacanță, pe serviciu, pe sărbători, pe orice îți va veni la îndemână, iar până să-ți dai bine seama de ce ai lipsit, condiția ta fizică va avea de suferit.

Nu este nevoie să transformăm orice pauză în tragedie: până la urmă, dacă lipsești de la câteva antrenamente nu este neaparăt un motiv de îngrijorare, pentru că și corpul tău poate avea nevoie de odihnă și recuperare, însă ce trebuie să ținem cont este că dacă pauza depașește o săptămână, organismul are de suferit din punct de vedere al condiției fizice.

Pauzele sunt bune pentru dezvoltarea musculaturii atât timp cât nu sunt foarte lungi. Dacă pauza de o săptămână este acceptată (nu încurajată), atunci când vorbim despre pauza de două săptămâni luăm în calcul și repercusiunile. Renunțarea la antrenamente pentru mai mult de 14 zile poate reduce semnificativ performanța cardiovasculară și masa musculară, afectând și nivelul de rezistență la insulină.

Sunt și momente când pauza este obligatorie: atunci când timp de 72 de ore febra și inflamația nu scad sau atunci cand simți o oboseală care nu trece și nivelul de anternament scade, precum și recomandările medicale. Pentru a nu întrerupe mișcarea în totalitate, o strategie corectă ar fi aceea de a înlocui antrenamentele grele cu unele mai ușoare: alergarea cu o plimbare, cu bicicleta, sala de fitness cu exerciții de yoga/pilates sau alte variante care îmbină mișcarea cu relaxarea. Dacă lipsești o perioadă mai lungă de timp de la sală, va fi nevoie să depui mai mult efort pentru a face antrenamentele pe care le făceai înainte de a lua o pauză.

Concluzionăm că dacă nu mai mergi la sală pe durata sărbătorilor, o să trebuiască să o iei de la zero și o să ai nevoie de aproximativ o lună de zile pentru a ajunge la nivelul anterior pauzei.

Merită? Eu cred că nu…

Lasă un răspuns