Chiar dacă am avut parte de o primăvară capricioasă, soarele își face puternic simțită prezența în aceste luni de vară, iar noi trebuie să profităm din plin de această sursă importantă de vitamina D. În cazul acestei vitamine speciale, alimentația reprezintă doar o sursă complementară, principalul furnizor de vitamina D fiind soarele.
Principalele roluri ale vitaminei D în organism
- Susține sănătatea oaselor
Vitamina D favorizează absorbtia calciului de la nivel intestinal și menține o concentrație serică normală a calciului și fosforului prin diferite mecanisme.
- Participă la funcționarea normală a sistemului imunitar
Receptorii pentru vitamina D sunt prezenți în multe tipuri de celule specifice ale sistemului imunitar. Există studii care arată că asigurarea necesarului de vitamina D încă din copilărie are efecte de reducere a riscului de apariție a bolilor autoimune, cum este diabetul zaharat de tip 1 și scleroza multiplă.
- Participă la modularea creșterii și sintezei celulare
Multe dintre genele care codifică proteinele responsabile de creșterea și sinteza celulară sunt dependente, în parte, de vitamina D. Vitamina D participă și la inhibarea dezvoltării anumitor tipuri de celule canceroase și are efect anti-inflamator, ceea ce o transformă într-un nutrient cu roluri de reducere a riscului pentru anumite tipuri de cancer.
- Prevenția bolilor neurodegenerative și cardiovasculare
Printre funcțiile vitaminei D în organism se numără și acțiunea la nivelul sistemului nervos. Vitamina D are rol în prevenția bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.